lacantine.life

Ranskalaisessa keittiössä on alueellisia eroja

Mitä on ranskalainen ruoka? Eri alueiden ruokaerikoisuudet

Ranskalainen ruoka tunnetaan hyvin maailmalla ja se onkin yksi arvostetuimmista keittiöistä. Usein ranskalainen ruoka tunnetaan niin sanottuna luksusruokana, jota tarjoillaan 5 tähden kalliissa ravintoloissa. Jossain määrin tämä pitääkin paikkansa. Jokainen varmasti muistaa Ratatouille-elokuvan, jossa annokset tarjoillaan pieninä nätteinä taideteoksina. Tämä onkin yksi tärkeimmistä asioista ranskalaisessa keittiössä, nimittäin ruuan maun mukana yhtä tärkeä osa annosta on sen ulkonäkö, johon myös panostetaan.

Vaikka ranskalaisessa keittiössä ulkonäkö pitää suurta roolia, ei se kuitenkaan vie tilaa maulta. Ranskalaisessa keittiössä rakastetaan klassisia makuja, kuten kermaisia kastikkeita ja keittoja. Patonki ja erilaiset juustot kuuluvat jokaiseen ruokailuun ja ilman niitä ei voida puhua kunnollisesta ruokailuhetkestä. Patonki kuuluu jokaisen ruokailun alkupalaksi ja juustot syödään aina ruuan sulatteluun. Ranskalaisen keittiön tunnetuimmat erikoisuudet ovatkin jokaisen rakastamat patongit, juustot ja croissantit.

Eteläranskalaiset ruokaerikoisuudet

Kuten sijainnista käykin ilmi, niin eteläranskalaiseen ruokavalioon on vaikuttanut huomattavasti italialaiset maut, joita on taas muokattu hieman enemmän ranskalaiseen makuun. Pitsat ja pastat maistuvat täysin samalla tavalla myös Ranskan puolella, vain hieman tuhdimmassa versiossa. Esimerkiksi pasta carbonara tehdään Ranskan puolella kermakastikkeeseen pelkkien kananmunien sijasta. Myös soup de pistou on eteläisen Ranskan oma versio keitosta, joka sisältää italialaista pestoa.

Ranskan puolella ruoka on melko paljon lihapainotteisempaa, ja ranskalaiset rakastavat syödä erilaisia lihaisia herkkuja. Tämä saattaakin aiheuttaa haasteita kasvisruokailijalle, sillä erilaiset kasvisruokavaliot ovat ainakin Ranskan eteläosassa hyvin harvinaisia, ja kasvispohjaisten ruokien valmistamisessa ei nähdä usein suurta taituruutta. Toisaalta kevyemmän ruuan ystäville on tarjolla myös kevyitä vaihtoehtoja. Salad Nicoise, eli Nizzan salaatti, on kevyt, mutta erityisen ruokaisa salaatti, joka sopii nautittavaksi kuumalla säällä.

Burgundy – maalaisherkkujen mekka

Burgundyssa on erittäin rikas ruokaperinne ja se on yksi Ranskan tärkeimmistä gastronomisista keskuksista. Sen kuuluisin nimikkoruoka on Boef de Burgundy, eli burgundin pata. Sen pääasialliset raaka-aineet ovat naudan liha, herkkusienet, porkkana, jotka haudutetaan punaviinissä. Tästä johtuen sen seurana kannattaa nauttia vahvaa, voimakkaan makuista punaviiniä. Coq au vin eli kukkoa viinissä, on toinen burgundilainen perinneruoka, joka kuuluu tehdä useista ruokalajeista poiketen nimenomaan kukon lihasta.

Yksi kuuluisimpia gastronomisia keskuksia Burgundin alueella on tietenkin Dijon. Se on erityisen kuuluisa sinapista, jota on mahdollista saada myös Suomesta. Burgundin alueelta löydät kuitenkin paikallisia pieniä sinapin tuottajia, joilla on pitkät perinteet. Tyypillisesti Dijon-sinappi eroaa keltaisesta ja miedon makuisesta sinapista. Dijon-sinapin siemenet huuhtomisessa käytetään hieman vähemmän etikkaa antaen aromikkaan maun. Sinappi sopii erityisen hyvin ranskalaisten maalaismakkaroiden kyytipojaksi.

Bretagne

Pohjois-Ranska eroaa Etelä-Ranskasta maantieteellisesti ja kulttuurisesti, mutta myös ruokakulttuuriltaan. Bretagne on erityisen kuuluisa erilaisista meren herkuista. Alueella tuotetaan huomattavan paljon hummeria, joka on äyriäisten kuningas. Hummerista valmistetaan Bretagnessa mitä erilaisimpia herkkuja, mutta kaikkein herkullisimpia ovat eittämättä erilaiset pateet. Mikäli hummeri ei maistu, kannattaa kokeilla myös simpukoita, jotka usein keitetään vedessä, joka sisältää valkoviiniä. Simpukat nautitaan perinteisesti ranskanperunoiden kanssa.

Ostereita nautitaan toki kaikkialla Ranskassa, mutta niiden viljely on myös pitkälti keskittynyt Pohjois-Ranskaa. Poiketen aasialaisesta perinteestä, nautitaan Ranskassa osterit usein jäähdytettyinä ja raakoina. Ostereita ei perinteen mukaisesti kuulu myöskään pureskella, vaan ne niellään, jolloin suuhun putkahtaa miellyttävä maku. Osterit sopivat loistavasti joko alkupalaksi tai syötäväksi sellaisenaan. Parhaiten ne maistuvat shamppanjan tai valkoviinin kanssa. Niiden makua voi myös terästää tuoreella sitruunalla.

Kuuluisa Bordeaux

Bordeaux’n alue on yksi Ranskan kuuluisimpia viinialueita. Maailman paras punaviini tulee tunnetusti Bordeauxissa, jossa sijaitsee monia maailman vanhimmista viinitiloista. Bordeauxissa vierailevan kannattaa eittämättä tutustua myös muutamiin alueen perinneruuista. Entrecôte à la Bordelaise on erityisen taidokas liharuoka, joka perinteisesti valmistetaan erittäin mureaksi. Linjoistaan huolta pitävän kannattaa syödä valkoista parsaa, joka maistuu parhaiten viinietikan tai majoneesin kera. Makean ystävän kannattaa maistaa paikallisia macaron-pikkuleipiä.

Germaanisia herkkuja Alsacessa

Alsace on kenties yksi epäranskalaisin alue Ranskassa, joka johtuu, että alue on aiemmin kuulunut Saksaan. Sen ruokakulttuuriin on vaikuttanut tästä johtuen germaaninen ruokakulttuuri. Alsacessa vierailevan kannattaa ehdottomasti kokeilla erilaisia possuruokia, kuten esimerkiksi erilaisia makkaroita. Alueelta tulee myös erittäin hyvää hanhenmaksaa. Alsace on kuuluisa myös oluestaan, ja iso osa Ranskan oluesta tuotetaan alueella. Jälkiruokien ystävän kannattaa erityisesti kokeilla kougelhopfia, joka on eräänlainen saksalainen juustokakku.

Korsikan erilainen keittiö

Korsika on Ranskan emämaan eteläpuolella oleva saari, jonka väestö poikkeaa myös geneettisesti ja kielellisesti muusta Ranskasta. Saari on erityisen kuuluisa keitoista ja erilaisista paistoksista. Korsikan kuuluisin ruoka on Civet de sanglier. Tämä pataruoka valmistetaan villisiasta, joten se on samalla myös ehdotonta lähiruokaa. Veau aux olives on toinen kuuluisa naudanlihasta tehty pataruoka, johon laitetaan rutkasti oliiveja, tomaattia ja yrttejä.

Kaiken keskus Pariisi

Pariisi on koko maailman gastronomian keskus ja kaupungissa sijaitsevat maailman parhaimpiin kuuluvat ravintolat. Pariisista on mahdollista löytää ravintoloita kaikkialta maailmasta, mutta se on myös paikka, jossa Ranskan eri alueiden ruokakulttuurit ovat edustettuina. Pariisilaisten suosituin annos on varmasti Steak frites, eli pihvi ranskalaisilla, mutta siellä kannattaa kokeilla myös Quichea, joka on eräänlainen piiras sekä tietenkin tartar-pihvejä, jotka valmistetaan raasta lihasta.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top