lacantine.life

Ranskalaisessa keittiössä on alueellisia eroja

Ranskalainen jälkiruoka on vuosisatojen kehittelyn tulos

Ranskassa on lukuisia erilaisia perinteisiä jälkiruokia, ja monet niistä lienevät tuttuja myös asiaan perehtymättömillekin. Kukapa ei olisi joskus kuullut moussesta tai tuulihatuista? Sanotaan, että ensimmäisiä jälkiruokia alettiin kehitellä Ranskassa jo 1200-luvulla, kun pelkät hedelmät eivät tyydyttäneet hovin makeannälkää. Sitä seuraavina vuosisatoina ranskalaiset keksivät monenlaisia asioita, joita ilman maailman jälkiruoat eivät olisi samanlaisia. Jopa kermavaahto on keksitty Ranskassa, jo vuonna 1660.

Vain parhaita raaka-aineita

Vähärasvaisuus ei ole asia, jonka ranskalainen jälkiruokakeittiö tunnistaa. Ilmavat lehtitaikinat saavat makunsa ja rakenteensa oikeasta voista, ja täyteläisiin, kermaisiin jälkiruokiin käytetään vain parasta ja paksuinta kermaa. Ranskalaisille on myös täysin vierasta se, että jaettaisiin kanelipulla kahtia kaverin kanssa, koska arkena ei muka voi herkutella, vaan ylelliset jälkiruoat kuuluvat jokapäiväiseen elämään, eikä herkuissa kitsastella. Siitä huolimatta ranskalaiset ainakin väittävät pysyvänsä hoikkina läpi elämän.

Tunnetuimpia ranskalaisia herkkuja

Joko olet kokeillut crème brûléeta? Jos tämä päältä polttamalla karamelisoitu herkku ei ole vielä tuttu, suosittelemme heti korjaamaan asian seuraavalla ravintolakäynnillä. Viime vuosien hitti macaron on myös Ranskasta peräisin oleva jälkiruoka, kuten ovat myös tuulihatut, vanhat suosikkimme. Sen lisäksi, että ranskalaiset jälkiruoat ovat tunnettuja ympäri maailmaa, ovat ne vaikuttaneet myös eri maiden omiin herkkuihin ja niissä käytettäviin raaka-aineisiin ja menetelmiin.

Esimerkiksi erilaiset vanukkaat ja voitaikinat ovat saaneet alkunsa Ranskan keittiössä, ja ranskalaiset ystävämme ovat aiemmin mainitun kermavaahdon lisäksi keksineet myös jäätelökoneen ja pursotuspussin. Jos et ole koskaan ajatellut olevasi velkaa ranskalaisille, kannattaa viimeistään nyt ajatella asiaa uudestaan. Lähes kaikkien meidän joulunajan suosikki, eli herkullinen konvehtirasia, olisi tyhjää täynnä, elleivät ranskalaiset olisi alkaneet kehittää suklaakonvehtien taidetta jo monta vuosisataa sitten.

Maailman parhaat kondiittorit

Aiemmin mainitut asiat huomioon ottaen ei siis liene yllättävää, että ranskalaiset kondiittorit ovat maailman huippuluokkaa. Siellä heitä kutsutaan nimellä pâtissier. Ammatin edustajia kunnioitetaan maassa todella ja parhaimpien koulujen opiskelijapaikoista kilpailevat tulevat kondiittorit ympäri maailman. Ranskalaista jälkiruokakokin koulutusta arvostetaan jokaisessa maailman kolkassa. Ranskalaisia menetelmiä ja tekniikoita voi onneksi opiskella myös muualla maailmassa, esimerkiksi Le Cordon Bleu -kokkikoulussa Lontoossa.

Klassisen ranskalaisen koulutuksen saaneet kondiittorit voivat niittää mainetta ja kunniaa, vaikka he eivät olisikaan itse Ranskasta kotoisin. Esimerkiksi Adriano Zumbo on Suomenkin televisiossa näkynyt australialainen kondiittori, joka on saanut oppinsa niin australialaisten kuin ranskalaistenkin kondiittorien alaisuudessa. Alalla on kuitenkin todella paljon kilpailua, joten hyväkään koulutus ei yksinään riitä takaamaan menestystä, ellei onnistu saamaan työkokemusta ja hyviä suhteita alalta.

Kokeile itse ranskalaisia jälkiruokia kotona

Monet ranskalaisten jälkiruokien reseptit näyttävät haastavilta, mutta ellet ole kokkaamassa maan eliitille, voit huoletta oikaista hieman ja käyttää valmiita tuotteita, vaikka ne eivät aivan alkuperäisiä vastaisikaan. Voitaikinoita löytyy useimmista kaupoista pakasteosastolta ja erilaisia maustettuja tuorejuustoja voi käyttää leivonnaisten välissä. Jos haet reseptejä internetistä suomeksi, on todennäköisempää, että löydät suomalaiseen keittiöön sopivia reseptejä, joissa on helposti löydettäviä raaka-aineita.

Jos kuitenkin luotat taitoihisi ja haluat noudattaa alkuperäisiä reseptejä alusta alkaen, niin muistathan, mitä kerroimme raaka-aineiden laadusta! Käytä margariinin sijaan oikeaa voita, äläkä kuvittelekaan tarttuvasi kaupassa vähärasvaisiin maitotuotteisiin. Jos aiot valmistaa leivonnaisia, joihin käytetään marjoja tai hedelmiä, valitse sellaisia, jotka ovat mahdollisimman tuoreita ja joilla on satokausi juuri meneillään. Silloin ne ovat kaikkein maistuvimpia, eikä jälkiruokasi jää mauttomaksi.

Ranskalaiset suklaaherkut

Belgialaiset saattavat olla tunnetuimpia suklaantekijöitä, mutta ei Ranskassakaan jäädä naapurimaata huonommaksi. Kun suklaa saapui Etelä-Amerikasta Espanjan kautta Ranskaan 1600-luvulla, villitsi se Ludvig kahdeksannen hovin täysin. Suklaanvalmistuksen jaloa taitoa alkoivat kuitenkin kehittää 1700-luvulla Ranskan juutalaiset, joilta julmasti vietiin oikeus osallistua alaan, jonka pioneereja he olivat itse olleet. Nykyään ranskalaisen suklaateollisuuden kasvot ovat kuitenkin jo toiset ja ala on auki kelle vain.

Makuprofiililtaan ranskalainen suklaa on hieman kitkerämpää kuin esimerkiksi belgialainen tai sveitsiläinen suklaa. Muiden maiden suklaasta sen erottaa myös huippuammattilaisten erityisen intohimoinen suhtautuminen suklaaseen. Parhaimmillaan ranskalainen suklaa ei ole ainoastaan makujen juhlaa, vaan se ottaa huomioon ihmisen muutkin aistit. Suklaan erilaiset tekstuurit tuottavat elämyksiä myös tunto- ja kuuloaistille, viehkeä muoto hivelee silmää ja herkullinen tuoksu nostattaa veden kielelle.

Ranskalaisen jälkiruoan tulevaisuus

Ranskalaiset ovat erityisen kiintyneitä perinteisiin, mutta voiko mikään taiteenlaji kestää ajan hammasta, jos se ei koskaan uudistu? Jo nyt ranskalaisten kondiittorien uusi sukupolvi on kehittänyt reseptejä, joista perinteinen koulukunta ei olisi osannut uneksiakaan. Internetin visuaalinen maailma ja sosiaalinen media ovat myös osaltaan vaikuttaneet siihen, että huipulle haluavilta ammattilaisilta vaaditaan yhä näyttävämpiä ja erikoisempia suorituksia, vaikka tietenkään maku ei jää toiseksi.

Sen lisäksi, että kakut ja leivokset alkavat saada yhä huikeampia muotoja, ovat uudet raaka-aineet raivanneet tilaa jälkiruokakokkien pöydiltä. Jälkiruoissa on muun muassa ryhdytty käyttämään aineksia, jotka on perinteisesti mielletty suolaisten ruokien raaka-aineiksi. Kestävän kehityksen ajattelu tulee myös näkymään ranskalaisenkin jälkiruoan trendeissä tulevaisuudessa, kun uuden polven ammattilaiset valtaavat alaa. Ei ole enää taattua, että suklaata ja vaniljaa on käytössämme ikuisesti.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top