lacantine.life

Ranskalaisessa keittiössä on alueellisia eroja

Ranskalaisen keittiön vaikutus ympäri maailman

Ranskalaiset rakastavat hyvää ruokaa. Gastronomiset elämykset ovat aina olleet osa ranskalaista kulttuuria, ja maan ylimystö on historian saatossa nauttinut maailman parhaiden kokkien taidonnäytteistä ja korkealaatuisista raaka-aineista. Ranskalaisen keittiön vaikutus on levinnyt ajan saatossa maailman jokaiseen kolkkaan ja ranskalaisia ruokia arvostetaan suuresti kaikista parhaimmissa ravintoloissa. Nyt tutustummekin tarkemmin siihen, miten ranskalainen keittiö on jättänyt jälkensä erilaisiin ruokakulttuureihin ja samalla muovautunut niiden mukaan.

Ranskalaisen ruokakulttuurin muovautuminen

Ranskalaisen ruokakulttuurin syntyminen on monen eri tekijän summaa. Ranska on maantieteellisesti loistavaa aluetta erilaisten kasvien viljelylle, ja esimerkiksi leipä ja viini ovat maan tunnetuimpia ruokatuotteita juuston ohella. Ranskan hyvä sijainti on edesauttanut sitä, että ympäröivien maiden vaikutteet ovat rantautuneet ranskalaiseen keittiöön. Maan kulinaristit saivat aikoinaan vaikutteita erilaisten trendien myötä, sillä Ranskan mahtipontinen kuningasperhe halusi aina pysyä ajan hermoilla kulttuurin ja ruoan suhteen.

Ravintoloiden synty

Ravintolat ovat aikoinaan saaneet alkunsa Ranskassa. Ravintoloiden synty juontaa juurensa Ranskan suureen vallankumoukseen, kun ihmiset saivat vapaasti perustaa erilaisia yrityksiä ja myydä valmiiksi valmistettuja aterioita Pariisissa. Nykyään ravintolat ovat tunnettu käsite kaikkialla maailmassa ja ravintola-ala on valtava työllistäjä ja rahasampo. Maailman parhaat kokit ovat tunnetusti ranskalaisia, eikä missään muualla maailmassa ole yhtä paljon Michelin-tähden ravintoloita kuin Ranskassa.

Ranska ei ole kuitenkaan tunnettu pelkästään korkean tason eksklusiivisista ravintoloista, joissa tarjoillaan kymmeniä eri ruokalajeja sisältäviä menuita. Ranskalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat myös bistrot, joissa tarjoillaan helppoa ja mutkatonta kotiruokaa. Bistrojen syntytarina on hauska, sillä ne syntyivät Napoleonin armeijoiden kukistuttua ja Venäjän keisarillisen armeijan saavuttua Pariisiin. Tällöin venäläiset sotilaat huutelivat ravintoloissa “bistro, bistro”, joka venäjäksi tarkoittaa ‘nopeasti’. Näin syntyi ravintolatyyppi, josta ruokaa sai nopeasti.

Ranskan ruokakulttuuri on moninainen

Vaikka ranskalainen keittiö mielletään ulkomailla hyvin yhtenäiseksi, on Ranska suuri maa, josta löytyy paljon erilaisia ruokaperinteitä. Etelä-Ranskan ruokaperinteet perustuvat pitkälti Välimeren keittiöön, jossa suositaan paljon kalaa, oliiviöljyä, tuoreita vihanneksia jne. Välimeren keittiö on historiallisesti saanut vahvimmat vaikutteensa kreikkalaisesta keittiöstä, joka muodostui jo tuhansia vuosia sitten. Nykyisin missä tahansa Välimerellä maistuukin ruokailijan suussa muinaisten kreikkalaisten ruokalajit. Etelä-Ranska on erityisen kuuluisa merenelävistään ja etenkin simpukoista.

Pohjois-Ranskassa ruoka on perinteisesti ollut hieman tuhdimpaa. Alue on kuuluisa etenkin erilaisista jälkiruuista, piirakoista ja leivonnaisista. Normandian alueella viljellään paljon ostereita. Harva tietää, että ostereiden maku muuttuu paremmaksi, mitä kylmemmässä vedessä ne ovat kasvaneet. Bordeauxin alue on sitä vastoin kuuluisa viinistä ja juustoista. Burgundy taas on kuuluisa erilaisista pataruuista, joista kuuluisin lienee burgundin pata, jota tarjotaan klassikkoruokalajina ympäri maailmaa.

Ranskalainen leipä

Vaikka suomalainen leipä onkin maailman terveellisintä ja maukkainta, ei se ole kuitenkaan levinnyt samalla tavalla maailmalle kuin ranskalaisten omat leivät. Patonki on varmasti maailmanlaajuisesti yksi kaikkein yleisimmistä vehnäjauhoista ja vedestä valmistetuista leivistä. Sitä syödään suuria määriä kaikissa Ranskan entisissä alusmaissa Vietnamista, Togoon ja Madagascarilta Guyanaan. Myös Euroopassa patonkeja voi ostaa miltei mistä vain. Suomessakin niitä myydään sekä valmiina että puolivalmisteina.

Amerikkalainen pikaruokaketju Subway on oivallinen esimerkki yrityksestä, joka on omalla menestyksekkäällä patonkikonseptillaan onnistunut valloittamaan miltei koko maailman. Patongin lisäksi myös ranskanleipä on levinnyt moneen eri maahan. Suomessa ranskanleipä oli erittäin suosittua vielä 90-luvulle saakka, jolloin se maistui etenkin lama-ajan lasten suussa. Sittemmin tämä leipä on miltei kadonnut kaupoista. Sen tilalle ovat tulleet rustiikkiset ranskalaiset maalaisleivät ja sämpylät.

Ranskalaisen keittiön vaikutus maailmalla

Ranskalainen keittiö on vaikuttanut maailmalla hyvin kauan. Osittain tämä johtuu siitä, että Ranskan kuninkaalliset olivat aikoinaan tunnettuja ylellisistä aterioistaan. Ensimmäinen ranskalaisen keittiön keittokirja, ‘Le cuisinier Francois’, julkaistiin jo vuonna 1653, minkä jälkeen se käännettiin hyvin nopeasti englanniksi ja ruotsiksi. Pian ranskalainen keittiö alkoi dominoida hoveja ympäri Eurooppaa. Preussi, Englanti ja Italia hankkivat palvelukseensa ranskalaisia kokkeja. Samalla nämä kokit muuttivat paikallisia ruokakulttuureita.

Ranskalainen keittiö oli erityisen suosittu Venäjän keisarikunnassa, jossa hovi ja keisariperhe jopa keskustelivat keskenään ranskaksi venäjän sijaan. Venäjällä ranskalainen keittiö sai uusia muotoja. Esimerkiksi kerman sijaan käytettiin smetanaa. Monet kuuluisat venäläiset jälkiruuat, kuten Charlotte russe, ovat ranskalaista alkuperää. Charlotte russen kehitti alunperin Keisari Aleksanteri ensimmäisen ranskalainen hovikokki. Ranskalaisten kokkien myötä myös kokin ammatti vakiintui ja keräsi arvostusta myös muissa maailman suurissa keittiöissä.

Intohimoinen suhtautuminen raaka-aineisiin

Ranskalaisen keittiön keskiössä ovat ensiluokkaiset raaka-aineet. Ranskalainen on nautiskelija, joka arvostaa erityisesti puhtaita ja tuoreita makuja. Tähän perustuu ranskalaisen keittiön menestys ja ensiluokkaisuus. Tämä filosofia on vaikuttanut luultavammin miltei jokaiseen maailman huippuravintoloista. Nykyään poikkeuksetta jokainen kokki hehkuttaa raaka-aineiden paikallisuutta, tuoreutta ja luonnonmukaisuutta. Tästä on tullut ammattikokkien ja ravintoloiden myyntivaltti ja nykyään kasvavana trendinä on etsiä puhtaita ja mahdollisimman aitoja makuja.

Ranskalaisessa keittiössä käytetäänkin perinteisesti kohtalaisen vähän makuja. Yksi ranskalaisen keittiön perintö onkin hillitty maustaminen. Ranskalainen keittiö on tyypillisesti ollut myös aina fuusiota. Se on pyrkinyt uskaliaasti yhdistelemään uusia makuja toisiinsa. Juuri luovuus on ranskalaisen keittiön perusta. Tämä luovuus on myöhemmin levinnyt ympäri maailman. Jokainen ammattikokki pyrkii nykyään ruokaperinteestä riippumatta yhdistelemään erilaisia makuja ja luomaan uutta. Tämä asenne ruokaan on ranskalaisen keittiön suurin saavutus.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top