lacantine.life

Ranskalaisessa keittiössä on alueellisia eroja

Ranskalaisen ruoan historia

Syöminen ja juominen ovat Ranskassa merkittävä osa kansallista kulttuuria ja ranskalainen ruokakulttuuri onkin maailmankuulu. Monipuolinen ranskalainen ruoka- ja juomakulttuuri tunnetaan esimerkiksi viineistään, juustoistaan, patongeistaan ja aidosta keittotaidostaan. Ranskalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat niin hienostuneet ruokalajit kuin herkulliset maalaisruoat, joissa yhdistyvät tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet ja paikallisuus. Ranskalaisella keittiöllä on melko pitkä historia takanaan ja kerromme tässä artikkelissa, mistä ranskalainen ruokakulttuuri on lähtenyt liikkeelle.

Ranskan ruokakulttuuri on osa kulttuuriperintöä

Ranskalaisen keittiön ainutlaatuisuudesta ja laadukkuudesta kertoo muun muassa sen kuuluminen Unescon Aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ranskalainen keittiö hyväksyttiin listaan vuonna 2010 ensimmäisenä yksittäisen maan gastronomiana. Aineettoman kulttuuriperinnön luettelo on Unescon eli Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön ylläpitämä luettelo ihmiskunnan aineettomasta kulttuuriperinnöstä. Luettelon tarkoituksena on muun muassa paremman näkyvyyden nostaminen. Listalta löytyy ranskalaisen keittiön lisäksi esimerkiksi Välimeren ruokavalio.

Ruokakulttuurissa on hyödynnetty vuodenaikoja

Ranskan ruoat vaihtelevat paljonkin alueiden mukaan. Ranskan ruoanlaiton historiassa on hyödynnetty vuodenaikoja. Ranskassa on syöty esimerkiksi lihaa, riistaa, kalaa ja vihanneksia. Suola ja hunaja ovat olleet yleisiä säilytysmenetelmiä Ranskassa. Myös yrttejä kasvatettiin ja niitä käytettiin maustamiseen ja lääkekasveiksi. Makujen lisäksi Ranskassa on arvostettu paljon myös ruoan visuaalista ilmettä ja ruokia on koristeltu eri keinoin. Myös juhlavat ja suuret ruokailut ovat tunnettuja Ranskan historiassa.

1600-lukuun mennessä ranskalainen ruokakulttuuri alkoi saada vaikutteita muualta maailmasta, ja vaikutukset näkyvät maan ruokakulttuurissa vielä tänäkin päivänä. Tällöin ruokavalioon kuului esimerkiksi lihaa, kanaa ja kalaa sekä mausteita. Kylmiä talvia varten lihaa savustettiin. Vihanneksia säilöttiin suolaliemeen. Juusto ja viini olivat tärkeä osa ranskalaisessa ruokakulttuurissa ja tuolloin, mitä ne ovat edelleen. 1700-luvun tienoilla syntyi “Haute Cuisine”, eli korkealuokkainen keittiö, ja 1900-luvulla ranskalaisen ruoan maine kasvoi.

Ranskalaisen keittiön raaka-aineiden historia

Nykypäivänä Ranskassa syödään tyypillisesti lihaa, joista esimerkiksi lampaan- ja sianliha ovat suosittuja. Myös naudanlihaa syödään. Lihaa on syöty paljon myös Ranskan historiassa, jolloin niitä säilöttiin savustamalla tai suolavedessä liottamalla. Muun muassa lihan, merenantimien ja kasvisten lisäksi keitot ovat yleinen ruoka Ranskan ruokakulttuurissa. Ranskalaiset saattavat syödä keittoa ennen pääruokaa. Ennen vanhaan kasviskeitto oli kuitenkin maalaisväestön ainoa lämmin ateria.

Moni yhdistää patongit ja aamiaiseksi syötävät voisarvet juuri Ranskaan, eikä ihme, sillä ne ovat siellä yleisiä ruokia. Voisarvilla onkin mielenkiintoinen historiassa ranskan ruokakulttuurissa, sillä ne saapuivat maahan kuningattaren mukana. Voisarvi eli croissant tuli Unkarista Ranskaan Marie-Antoinetten mukana vuonna 1774. Myös juustoja on syöty Ranskassa jo ennen vanhaan ja useat Ranskan juustoista ovatkin saaneet suojamerkinnän eli alkuperätakuun. Sen tarkoituksena on esimerkiksi säilyttää vanhoja valmistusperinteitä.

Ranskan kuuluisat kokit vaikuttivat ruokakulttuuriin

Ranska on tunnettu historiansa aikana kuuluisista kokeistaan, joiden kädenjäljen voi nähdä tänäkin päivänä ranskalaisessa ruokakulttuurissa. François Pierre de La Varennen teos Le cuisinier françois, joka ilmestyi vuonna 1651, kuuluu edelleen ranskalaisen keittiön perusteoksiin. Marie Antoine (Antonin) Carême taas oli ranskalainen keittokirjailija ja keittiömestari, ja hänen vaikutuksensa ranskalaiseen keittiöön oli suuri. Hänet tunnettiin muun muassa vaikean haute cuisine -taidon edustajana ja harjoittajana.

Legendaarinen Auguste Escoffier oli ranskalaisen keittiön uudistaja ja häntä voidaankin pitää yhtenä nykyaikaisen gastronomian merkittävimpänä kehittäjänä. Hän on myös saanut ansioistaan kokkina Ranskan kunnialegioonan ristin. Hän muun muassa kehitti ruokalajeja, säilöntämenetelmiä ja tarjoilutapoja, ja hän teki perinteiset ranskalaiset ruoanlaittotavat suosituksi. Auguste Escoffierin tapa tehdä ruokaa tunnetaan tänäkin päivänä nimellä “fine dining”. Hänen vaikutuksensa ravintolamaailmaan näkyvät vielä nykyäänkin.

Ranskalla on pitkä historia viinimaana

Ranska on ruokansa lisäksi tunnettu myös viineistään ja samppanjastaan, ja nykyään Ranska kuuluukin maailman suurimpiin viinintuottajamaihin. Viinimaana Ranskalla onkin pitkä historia, sillä Marseillen kaupungin läheisyydessä on tiettävästi valmistettu viiniä jo 600-luvulla eaa. Ranskan historiassa sen viininviljelyn perinnettä ylläpitivät myös lukuisat luostarit. Munkit valmistivat luostareissa viinejä kirkollisia menoja varten. Luostarien rooli viinintuotannossa kuitenkin loppui 1800-luvulla, jolloin valtio ja kirkko erotettiin toisistaan.

Ranskan Champagnen maakunta tunnetaan kuohuviinien kotipaikkana. Alueen viinien maine kasvoi 1000-luvun alussa. Tällöin kruunajaisiin saapuneille vieraille tarjottiin alueen viinejä. Bollingerin viinitalo, joka kuuluu samppanjan tuottajien eliittiin, perustettiin vuonna 1829 Champagnen alueelle, ja se kuuluu samppanjoiden eliittiin vielä yhä tänäkin päivänä. Viinitalo noudattaa huolellista ja ainutlaatuista valmistusprosessia, ja se kuuluu maailman arvostetuimpien samppanjabrändien joukkoon. Lisää ranskalaisista viineistä voit lukea artikkelistamme Ranskasta viinimaana.

Ranskalaiset juustot tunnettiin jo ennen vanhaan

Ranskan juustot tunnettiin jo ennen vanhaan, ja yhä nykyäänkin ne ovat osa ranskalaista keittiötä ja tunnetaan maailmanlaajuisesti. Ranskassa on kymmenittäin juustoja, jotka ovat saaneet EU:n nimisuojan. Se tarkoittaa, että juustojen tuotantoa on rajoitettu, ja niitä saa valmistaa vain rajatulla alueella. Juustojen vanhoja valmistusperinteitä pyritään myös säilyttämään. Juustoja on valmistettu maassa jo kauan, sillä vanhimmat näistä suojatuista juustoista ovat peräisin 900-luvulta.

Juustoistaan tunnetulla maalla on lukuisia erilaisia tunnettuja ja maukkaita juustoja, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Hyvä tapa aloittaa Ranskan juustoihin tutustuminen on lukea artikkelimme ranskalaisista suussa sulavista juustoista. Suosittelemme myös lukemaan muut ranskalaisesta ruokakulttuurista kertovat tekstimme, mikäli Ranskan monipuolinen ja laadukas keittiö kiinnostaa. Artikkeleita, joista kannattaa aloittaa, ovat monipuolisesta ranskalaisesta keittiöstä kertova artikkelimme sekä Suomen ranskalaisista ravintoloista kertova juttumme.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top