lacantine.life

Ranskalaisessa keittiössä on alueellisia eroja

Ranskalaista viiniä – olkaa hyvä!

Viiniä on juotu jo aikojen alusta asti. Tai todistetusti ainakin jo 7000 vuotta sitten. Aikaisimmat viitteet viininviljelystä on löydetty noilta ajoin nykyisen Armenian ja Iranin alueelta. Euroopassa todisteita viininjuonnista on vasta ajanlaskun alun ajoilta ja Pohjois-Ranskaan asti viininviljely levisi toisen vuosituhannen alussa. Nykyään viiniä tuotetaan lähes kaikkialla maailmassa Australiaa ja Yhdysvaltoja myöten. Yleisesti kaikkein laadukkaimpina pidetyt viinit tulevat kuitenkin Ranskasta.

Ranskalaiset viinit jaetaan neljään eri laatuluokkaan. Nämä ovat pöytäviini eli Vin de table, alueviini eli Vin de pays, Vin délimité de Qualité Supérieure mikä tarkoittaa rajallista määrää ensiluokkaista viiniä, sekä Appellation d’origine contrôlée mikä tarkoittaa sitä, että viinin alkuperä on suojattu. Viinien maku ja laatu vaihtelee sen mukaan, millaisella alueella rypäleet kasvatetaan. Ranska jaetaan viiteen erilaisista tuotteista tunnettuun viinialueeseen.

Mieluisin viini löytyy maistelemalla

Monen viineistä pitävän haaveissa on päästä jonain päivänä itse tutustumaan Ranskan viinialueisiin ja maistelemaan paikan päälle parhaita viinejä. Vaikka tämä ei olisikaan mahdollista, voi ranskalaisiin viineihin perehtyä koto-Suomessakin. Monilla paikkakunnilla voi osallistua erilaisille kursseille, joiden teemana ovat ranskalaiset viinit. Tai sitten voi itse etsiä hieman tietoja erilaisista ranskalaisista viineistä ja hankkia muutaman pullon oman suosikin löytämiseksi.

Jos ranskalaisista viineistä ei ole paljoa aikaisempaa kokemusta, kannattaa niihin tutustuminen aloittaa keveimmästä päästä. Esimerkiksi Loiren alueen valkoviinit ovat yleisesti kaikille sopivia ja sointuvat hyvin yhteen kevyemmänkin illallistarjoilun tai pienen iltapalan kanssa. Toisaalta Bordeauxin punaviinit kaipaavat hieman tuhdimpaa ruokaa, eikä niitä yleisesti mielletäkään seurusteluviineiksi. Kannattaakin lukea suosituksia siitä, millaisen ruuan kanssa mikäkin viini sopii – niiden luonne ja maku saattaa muuttua tarjoilusta riippuen oleellisestikin.

Bordeauxin viinit sopivat ruuan kera tai herkutteluun

Bordeaux on kaupunki, joka sijaitsee Ranskan lounaisrannikolla. Lisäksi Bordeaux tarkoittaa myös juuri tältä alueelta peräisin olevaa viiniä. Tämä alue on yksi kaikkein arvostetuimpia viinintuottaja-alueita koko maailmassa. Myös kaikkein arvokkaimmat puna- ja valkoviinit on tuotettu tällä alueella kypsyneistä rypäleistä. Mutta vaikka parhaina pidetyt ranskalaiset viinit ovat hinnaltaan yli 50 euron luokkaan, myös parilla kympillä voi löytää ihan laadukkaan pullon Bordeaux-punaviiniä.

Bordeauxin alueen punaviinit ovat erilaisia sekoituksia esimerkiksi Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc -rypälelajikkeita. Tältä alueelta kotoisin olevat valkoviinit taas valmistetaan yleensä Sauvignon Blanc ja Semillion -lajien rypäleistä. Punaviinit ovat hyvin kuivia ja tanniinisia ja kaipaavat ehdottomasti ruokaa seurakseen. Parhaiten Bordeauxin kanssa sopivat maanläheiset maut, kuten sienet ja riistaliha. Semillion-rypäleestä valmistettu valkoviini taas sopii makeutensa vuoksi vaikka jälkiruoaksi sellaisenaan.

Aito samppanja tulee Ranskasta

Champagnen alue Pohjois-Ranskassa on tunnettu etenkin viinintuotannostaan. Vain kuohuviinejä, jotka on tuotettu tällä alueella Ranskassa, saa kutsua samppanjaksi, joka on varmasti maailman tunnetuin viinityyppi. Champagnen alueella on tuotettu viiniä satoja vuosia, ja samppanjan kehitykseen on vaikuttanut alueen luostarien viinintuotanto. Etenkin alueen aktiivisena kehittäjänä on ollut munkki nimeltään Dom Pérignon. Edelleen ympäri maailman tämä nimi yhdistetään ranskalaiseen samppanjaan.

Samppanja valmistetaan joko yhdestä rypälelajikkeesta tai se voi olla sekoitus useita eri lajeja. Vakiosamppanjassa voidaan käyttää kymmeniä erilaisia viinejä. Samppanja on usein valkoista. Roseesamppanjaa saadaan, kun sen valmistuksessa käytetään myös hieman punaviiniä. Cuvée, joka tarkoittaa sekoitettua samppanjaa, on yleensä samppanjantuottajien tärkein tuote, sillä sitä myydään määrällisesti enemmän kuin vuosikertasamppanjoita. Tietyt vuosikerrat kiinnostavat, sillä samppanjoiden maku ja rakenne riippuu tiettynä vuonna kerättyjen rypäleiden kasvuolosuhteista.

Burgundia pataan ja lasiin

Bourgogne sijaitsee Keski-Ranskassa ja sieltä ovat kotoisin maailmankuulut viinit, joista Suomessa käytetään yleisesti nimitystä Burgundi. Alueen pohjoisosassa valmistetaan Chablista ja etelässä taas Beaujolais Nouveauta. Alueelta tulee sekä tammisia Chardonnay-viinejä kuin myös melko hapokkaita Pinot-Noireja. Parhaiten Burgundi meillä Suomessa tunnetaan Burgundin padasta, jonka valmistuksessa lihojen hauduttamiseen käytetään juuri tätä viiniä. Pata maistuu parhaalta, kun sen seurana tarjoillaan lasillinen samaa viiniä.

Rhônen viinit ovat suomalaisille tuttuja

Rhônen jokialueelta Kaakkois- ja Etelä-Ranskasta tulevat viinit ovat nousseet korkeaan maineeseen maailmanlaajuisesti. Tällä alueella on todella paljon viininviljelijöitä; yhteensä vähintään 7 000 viinitilaa kasvattaa viiniä yli 60 000 hehtaarin alueella. Merkittävimmät alueella kasvatettavat rypälelajit ovat Grenache Noir ja Grenache Blanc. Suurin osa Suomessa myytävistä ranskalaisista viineistä tulee juuri tältä alueelta, ja toisinaan laadukkaisiin Rhônen viineihin voi törmätä melko edullisestikin.

Loiren alue on tunnettu valkoviineistä

Loiren viinialueeksi kutsutaan aluetta, joka sijoittuu Loire-joen ranta-alueelle. Loiresta tulee eniten valkoviinejä, mutta alueella valmistetaan myös punaviinejä. Champagnen lisäksi tällä alueella valmistetaan Ranskan parhaat kuohuviinit. Ennen kaikkea Loire tunnetaan sen kevyistä ja raikkaista valkoviineistä. Alue voidaan jakaa kolmeen maantieteelliseen viinintuotannon kannalta tärkeään alueeseen. Ylä-Loiressa valmistetaan Sancerre ja Pouilly-Fumé -viinejä. Keski-Loiren tärkeimpiä viininimikkeitä ovat Touraine ja Anjou. Ala-Loire tunnetaan taas Muscadet-valkoviineistä.

Viinintuotanto muutoksessa

Viinintuotanto on kokenut useita muutoksia niin koko maailmassa kuin myös Ranskassa. Tulevaisuudessa viinintuotannolla on edessään jälleen uusia muutoksia. Jo nyt ekologisesti tuotettuja viinejä suositaan, ja tämä trendi on jatkuvasti kasvussa myös Ranskan viinintuottajien keskuudessa. Lasipulloja on vähennetty ja kestävästi tuotetut muovipullot ovat tulleet tilalle. Varmaa kuitenkin on, että ranskalaisen viinin suosio tulee säilymään myös jatkossa, ja uusien trendien lisäksi perinteitä kunnioitetaan tulevaisuudessakin.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top