lacantine.life

Ranskalaisessa keittiössä on alueellisia eroja

Ranskan tunnetuimmat kokit

Ranskalainen keittiö on tunnettu ympäri maailmaa ensiluokkaisesta ja värikkäästä ruokakulttuuristaan. Hyvä ruoka ja juoma ovat aina olleet tärkeä osa Välimeren maiden kulttuuria, ja ranskalaisen keittiön kehittämät ruoanvalmistustavat ja tärkeimmät ruoka-ainekset ovat omalta osaltaan vaikuttaneet valtavasti monen muun maan ruokakulttuuriin. Lisäksi ranskalaisen keittiön perusteita pidetään edelleen hyvin tärkeässä roolissa ympäri länsimaiden koulukuntia, ja ne kuuluvat olennaisena osana monen gastronomisen koulun opetusohjelmaa.

Ranskalainen keittiö on sittemmin tullut tunnetuksi erityisesti hienostuneen fine diningin ja gourmet-ruokailun keskuudessa. Perinteinen maalaisruoka ja niin sanottu Slow Food -aate ovat kuitenkin kasvattaneet jalansijaa erityisesti 2000-luvulla muiden ruokatrendien joukossa. Tänä päivänä ranskalaiset ravintolat ja kokit kuuluvat kiistattomasti maailman parhaimpien joukkoon, ja siksi haluammekin esitellä seuraavaksi lyhyesti tunnetuimpia ranskalaisia kokkeja, jotka ovat toimineen gastronomian tiennäyttäjinä jo vuosikymmenten ajan.

Paul Bocuse

Myös Monsieur Paul -nimeä kantanut Paul Bocuse syntyi pitkän linjan kokkiperheeseen Collonges-au-Mont-d’Orissa Ranskassa vuonna 1926. Pitkän uransa aikana Bocusesta kasvoi yksi gastronomisen maailman tunnetuimmista kokeista, ja häntä pidetään yhdessä maamiehensä Gault-Millaun kanssa Nouvelle Cuisine -tyylin eli uuden ranskalaisen keittiön luojana. Bocusen ruoanlaittotapa tuli tunnetuksi erityisesti siitä, että monet hänen nimikkoannoksistaan eivät muuttaneet ulkonäköään juuri ollenkaan vuosikymmenten aikana.

Vaikka Bocuselle tärkeää ruoanlaitossa olikin perinteiden säilyttäminen, keskittyi hän samalla luomaan alati uutta ja välttelemään kaavoihin kangistumista. Bocusen kaakkois-Ranskassa sijaitseva L’Auberge de Collonges au Mont D’Or -ravintola onkin Ranskan ainoa ravintola, joka on pystynyt pitelemään huikean kolmen Michelin-tähden titteliä jo yli 40 vuoden ajan. Vuonna 2018 kuolleen tähtikokin nimeä kantavaa Bocuse d’Or -kokkikilpailua on järjestetty vuodesta 1987 aina tähän päivään saakka.

Alain Ducasse

Vuonna 1956 Orthezissa syntynyt Alain Ducasse on Paul Bocusen ohella yksi Ranskan kiistattomasti tunnetuimmista kokeista. Ducassen ura kokkina alkoi 1980-luvulla ja vain muutama vuosi virallisen kokkiuransa alkamisesta hänelle tarjottiin keittiömestarin paikkaa kuuluisassa luksushotellissa Monacon Hôtel de Paris Monte-Carlossa. Uransa eri vaiheilla Ducasse avasi useita ravintoloita niin ympäri Ranskaa kuin myös Yhdysvaltojen New Yorkissa, Washingtonissa ja Las Vegasissa.

Ducassesta tuli ensimmäinen kokki maailmassa, jonka kolme eri ravintolaa kolmessa eri kaupungissa pitivät kukin kolmen Michelin-tähden titteliä. Menestyksensä myötä Ducasse on myös vieraillut kuuluisassa MasterChef-formaatissa. Ducassen omistamat ja hallinnoimat ravintolat ympäri maailmaa ovat tehneet hänestä myös yhden maailman rikkaimmista kokeista. Tänä päivänä Ducasse omistaa yli 20 huippuravintolaa ympäri maailmaa ja pitelee hallussaan uskomattoman 21 Michelin-tähden kokin titteliä.

Anne-Sophie Pic

Vuonna 1969 Valencessa syntynyt Anne-Sophie Pic on pirteä tuulahdus miesvaltaisessa kokkimaailmassa, ja nuoresta iästään huolimatta Pic on ehtinyt tehdä urallaan paljon. Pic omistaa tällä hetkellä perheessään kulkeneen Maison Pic -ravintolan, ja vuonna 2007 hänestä tuli maailman neljäs naispuolinen kokki, joka on saanut uransa aikana kolme Michelin-tähteä. Muutamaa vuotta myöhemmin hänet nimettiin myös kuuluisan The World’s 50 Best Restaurants -listan maailman parhaimmaksi naispuoliseksi kokiksi.

Pic palasi pitkän matkustelun jälkeen isänsä oppiin Ranskaan, mutta koki pian kaksi suurta menetystä. Isänsä kuoleman jälkeen Maison Pic menetti kolmannen Michelin-tähtensä, jonka Anna-Sophie sai kuitenkin voitettua takaisin vuonna 2007. Tämän jälkeen Pic laajensi uraansa avaamalla toisen ravintolansa Sveitsin Lausannessa vuonna 2009 ja kolmannen muutamaa vuotta myöhemmin Pariisissa. Pic ei maineikkaasta urastaan huolimatta ole koskaan käynyt muiden kokkien tapaan virallista kokkikoulutusta.

Alain Passard

Alain Passard syntyi vuonna 1956 La Guerche-de-Bretagnen kylässä luoteis-Ranskassa. Passardin kokkiura alkoi vuonna 1971 Liffressä sijaitsevassa Le Lion d’Or -nimisessä ravintolassa Michelin-kokki Michel Kéréverin opissa. Vuonna 1980 Passardin ollessa vain 26-vuotias, hänelle myönnettiin uransa ensimmäinen oma Michelin-tähti. Muutamaa vuotta myöhemmin Passard voitti vielä kaksi uutta Michelin-tähteä työskennellessään Brysselin Carltonissa. Tänä päivänä Passard johtaa kolmen Michelin-tähden luksusravintola L’Arpègea Pariisissa.

Joël Robuchon

Vuonna 1945 Ranskassa syntynyttä ja vuonna 2018 Sveitsissä menehtynyttä Joël Robuchonia pidetään monien lähteiden mukaan yhtenä vuosisadan parhaimmista kokeista. Pitkän uransa lisäksi Robuchon on julkaissut useita ruoanlaittoon liittyviä kirjoja, toiminut Larousse Gastronomiquen komitean puheenjohtajana ja tähdittänyt useita ranskalaisia ruoanlaitto-ohjelmia. Joël Robuchonin yli 12 eri ravintolaa ympäri maailmaa ovat ansainneet hänen kuolemaansa saakka yhteensä 31 Michelin-tähteä, mikä on tehnyt tästä ranskalaisesta maailman menestyneimmän kokin.

Jean-Christophe Novelli

Vuonna 1961 Arrasissa syntynyt Novelli vietti suurimman osan uransa alkuajoista Britanniassa, jossa hän voitti ensimmäisen kahdesta Michelin-tähdestään Gordleton Millin ravintolassa Lymingtonissa. Vuonna 1996 Novelli avasi ensimmäisen oman ravintolansa Maison Novellin Lontooseen, ja myöhemmin uusia ravintoloita avattiin ympäri Lontoota ja Ranskaa, mutta myös Etelä-Afrikassa, josta hänen vaimonsa on alun perin kotoisin. Sittemmin Novelli on esiintynyt myös lukuisissa ruoanlaitto-ohjelmissa ja lanseerannut myös aiheeseen liittyviä kirjoja.

Auguste Escoffier

Vuonna 1847 Villeneuve-Loubetissä syntynyttä ja vuonna 1935 Monte Carlossa kuollutta Auguste Escoffieria pidetään yhtenä gastronomisen maailman tärkeimmistä edelläkävijöistä. Hänet tunnetaan erityisesti kirjailijana ja ranskalaisen keittiön uudistajana. Escoffier kehitteli uransa aikana niin uusia ruokalajeja, säilöntämenetelmiä kuin tarjoilutapojakin, sekä kirjoitti useita kirjoja, joita pidetään tänä päivänä edelleenkin yksinä keittiöalan perusteoksista. Escoffier työskenteli lähes koko kokkiuransa Rizt-Carltonin perustajan Cesar Ritzin kanssa aina eläköitymiseensä saakka.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top